Powered By Blogger

måndag 4 april 2011

Vit chokladmousse med kiwisås...

och chokladdoppade jordgubbar!
Vi börjar bakifrån med recepten från helgens middag. 
Den här moussen kan jag verkligen rekommendera och med kiwisåsen och de färska chokladdoppade jordgubbarna till så var den kanon!
Jag gjorde en barnvariant utan Cointreau och en med C, men den med var mycket godare. Inte riktigt lika söt. Portionerna var stora, jag gjorde 8 portioner och vi var 10 st, men det blev ändå massa över. Och att forma "ägg" kunde jag inte riktigt heller.... Ja ja, man kan ju inte göra allt..... ;)
Receptet är hämtat från Menyse.com. Lite modifierad av mig dock...


 

Vit chokladmousse med kiwisås

Ingredienser
Stora portioner 
200,0 
gram
1,0 
styck
1,0 
styck
2,0 
msk
1,5 
styck
3,0 
dl

Sås:

4,0 
styck
1,0 
msk

Garnering:

färska jordgubbar
4,0 
styck






Tillagning
  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten i cirka 10 minuter.
  2. Sätt ner en rostfri bunke i en kastrull med sjudande vatten, lägg i den vita chokladen och låt den smälta i vattenbadet. Tag bunken ur badet och låt chokladen svalna något.
  3. Sätt ner en annan rostfri bunke i det sjudande vattenbadet och tillsätt ägg och äggula. Vispa tills äggsmeten börjar tjockna. Krama gelatinet lätt och smält ner det i äggsmeten.
  4. Tag bunken ur kastrullen och låt äggsmeten svalna under vispning. Tillsätt därefter den vita chokladen klickvis under omrörning. Häll på cointreau.
  5. Vispa grädden till tjockt skum i en skål och vänd ner äggsmeten försiktigt i grädden. Ställ moussen kallt i några timmar.
  6. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Doppa physalis i chokladen. Låt torka. Tag resten av chokladen och "rita" dekorativa choklad trådar på smörpapper. Låt torka.
  7. Sås: Dela kiwifrukterna och gröp ur fruktköttet med en sked. Kör fruktköttet i en mixer eller matberedare, tillsammans med florsocker tills det blir en slät puré.
  8. Inför servering: Forma moussen till ägg och lägg upp i dekorativa glas. Häll över kiwisås och dekorera med chokladkrea tionerna. Servera.
Kommentar
Punkt 1-7 förbereds lämpligen minst 3 timmar före servering.

P&K


2 kommentarer:

  1. Mumsigt! Det maste jag prova. Vi far besok pa Lordag sa maste komma pa nagon smarrig meny, kanske provar detta. Kram

    SvaraRadera
  2. Ja den var god! Jag gillar frukt i efterrätten så att det inte blir för sött.
    Prova den gärna! Kram

    SvaraRadera