"Recept" på Napoleonbakelse med lax.
Jag har just inget recept, utan allra oftast när jag lagar mat så hämtar jag inspiration från ett recept och lagar det sedan på "mitt" vis. Men ska på Emmas begäran försöka mig på att skriva ett recept....
Smördegsplattor, jag brukar ta "ofrysta". En stor rulle. Lägg den på ett bakplåtspapper, skär den i tre avlånga delar, kortsida till kortsida.
Pensla med ett uppvispat ägg. Sedan brukar jag riva lite parmesan eller västerbottenost över. Annars, salta bara lite.Pricka med gaffel. In i ugnen , 200 grader i kanske 10 min. Tills de är klara....
Låt svalna. Blanda 200 g färskost, med smak om man vill pepparrot är ju gott till lax, med ca en halv dl grädde för att få en mer bredvänlig konsistens. Finhacka rödlök och häll i, lagom mängd... Ta ca 150 g rökt lax och finhacka och häll i. Smaka av. Ev salt och peppar.
Bred röran på 2 smördegsplattor och lägg ihop som en avlång tårta. Vid servering så skär i bitar och lägg på en "spegel" med god sallad (som jag brukar ha blandat med lite god olivolja och vinäger ) sedan kan man om man vill, lägga lite röd stenbitsrom, klick creme fraiche, lite finhackad rödlök och en dillkvist ovanpå "bakelsen" så den blir finare.
Gud vad krångligt det ser ut, men det är verkligen jättelätt. Smördegsplattor med röra mellan!
Som röra, kan man ju ta vad man vill, byta ut laxen till räkor eller kräftor eller kanske tonfisk??? Huvudsaken är nog att man tar färskost istället för något mer rinnande alternativ, som tex creme fraiche.
Men den är lätt att göra, och sedan bara ställa i kylen färdiga och dekorera när gästerna kommer.
Smördegsplatta (ca 275 g)
200 g färskost
1/2 dl grädde
rödlök
150 g rökt lax
1 ägg
Ev någon god ost, stenbitsrom,dill, creme fraiche
salt/peppar
sallad
Prova den gärna, men kom ihåg att det här är inget recept man kanske följer helt och hållet, jag gör den nog lite olika varje gång. Har i färsk timjan eller basilika eller nåt annat gott.Smakar mig fram efter vad jag är sugen på just då....
PoK
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar